מוקד הזמנות ושירות
עמוד הבית | שאלות ותשובות | צור קשר |
  הוסף למועדפים
www.creditech.co.il
אודות קרדיטק
אודות השירות
שערי מט"ח
כניסת משתמשים
צור קשר
 

שער מטבע חוץ – ממה הוא מושפע?


העולם היום הוא כפר גלובלי נוהגים להגיד. ואכן, כבר לא מעט שנים ובעיקר מאז שרשת האינטרנט קיימת, הגבולות הטשטשו, ויש יותר ויותר מעורבות בין מדינות שונות ובין האזרחים בהן.

בעיקר ניתן לראות את זה בעולם המסחר שאם בעבר הוא היה יותר מקומי, היום הוא בין לאומי וכל אחד יכול היום לפתוח עסק ולספק מוצרים או שירותים לכל העולם. המסחר הבין לאומי מתנהל באמצעות מטבעות שונים מטבעות שמקובלים בסחר הבין לאומי והם נקראים מטבעות חוץ. 

מי סוחר במטבעות הללו? בעיקר גופים רשמיים כמו הבנקים אבל לא רק. מעורבים בו גם תאגידים וממשלות ונפח המסחר היומי במטבעות חוץ רק הולך וגדל ככל שעובר הזמן. אבל רגע לפני שנדבר על מה משפיע על שער מטבע חוץ כדאי שנבין למה בכלל יש צורך במטבע חוץ (מט"ח) ומי עושה בו בעיקר שימוש:

השקעות זרות


פעם כשהעולם לא היה גלובאלי, השקעות היו מקומיות בלבד. זה אומר שאם למישהו בישראל היה רעיון כלשהוא שהוא היה בטוח שהוא הולך לעשות שינוי בתחום כלשהוא, הוא היה יכול להציג אותו רק בפני משקיעים ישראלים. בהתאם, כמות המשקיעים הייתה נמוכה יחסית כי היא הייתה בהתאם להיצע המקומי. אבל היום השקעות זרות הן משהו לגיטימי, או במילים אחרות, יש לא מעט אנשי עסקים, חברות ואנשים בעלי הון שמשקיעים בעסקים ובמיזמים במדינה אחרת. כשהם מזרימים את הכסף שלהם הם למעשה מכניסים מטבע חוץ למדינת היעד.

תשלום שכר לעובדים


פעם, גם עולם העבודה היה עולם מקומי. הוא לא היה גלובאלי והעובדים של כל עסק או חברה היו ברוב המקרים גרים באותה המדינה. כך לדוגמא חברות שהוקמו בישראל היו פועלות בישראל ועם עובדים שעובדים בישראל, והתשלום היה בשקלים כך שלא היה צורך במטבע חוץ. היום בעידן האינטרנט אפשר לעבוד מכל מקום. יש לא מעט חברות ישראליות שמעסיקות עובדים שממוקמים במדינות אחרות ויש לא מעט חברות אמריקאיות שמעסיקות עובדים מישראל, וכך גם בין מדינות אחרות. בשביל לשלם משכורות במקרה כזה עושים שימוש במטבע חוץ.

תיירות


תיירות היא אולי הדוגמא הטובה ביותר לצורך במטבע חוץ. כשתיירים נכנסים לישראל ממדינה זרה הם צריכים להצטייד בשקלים כך שהם מוכרים למעשה את הכסף המקומי שלהם בתמורה (יורו, דולר וכדומה) כך גם במדינות אחרות, בשביל לטייל בין מדינות צריך לרכוש את המטבע המקומי ובשביל זה עושים שימוש במטבע חוץ. ללא האפשרות לקבל מטבע חוץ לא ניתן יהיה לקבל את המטבע המקומי ואי אפשר יהיה לפתח את התיירות.

מסחר


המסחר כיום בין מדינות הוא עצום כפי שציינו. היום כל אחד יכול לפתוח עסק פיזי או וירטואלי ולמכור את המוצרים שלו בכל העולם, והמסחר מתבצע באמצעות מטבע חוץ. כך לדוגמא מי שפותח חנות אינטרנטית בישראל ורוצה למכור גם לאירופאים, יצטרך לאפשר לשלם ביורו בשביל שהוא יוכל לסחור אחרת לא יהיה לו קיום.

אז מה משפיע על מטבע החוץ?


בשביל להבין את ההשפעות שיש על מטבעות חוץ צריך להבין איך עובד המסחר במטבעות חוץ. שערו של מטבע כלשהוא נקבע על המוכרים והקונים שמחליטים כמה הוא שווה במטבע מקומי. אם המטבע המקומי מתחזק, הוא יכול לקנות יותר מטבע זר וזה נקרא ייסוף של המטבע. אם המטבע המקומי נחלש זה נחשב לפיחות של המטבע המקומי אל מול מטבע החוץ.

מה שמשפיע על מטבע חוץ הם פרמטרים שונים והנה כמה מהם:
המצב הבטחוני – ישראל היא דוגמא טובה לאיך המצב הבטחוני יכול להשפיע על המטבע המקומי. בישראל לצערנו יש אחת לכמה שנים מלחמה או לכל הפחות מתיחות ביטחונית גבוהה, מה שאומר שכוח הייצור נפגע בגלל המצב וזה משפיע ישירות על כוחו של השקל. למה זה משפיע ישירות? מכיוון שיכולת הייצור של המשק נפגעת ככה שיש פחות שקל והכוח שלו נחלש. 
המצב הפוליטי – גם המצב הפוליטי משפיע ישירות על המטבע המקומי כמו גם על מטבעות החוץ. אי יציבות שלטונית משדרת חוסר יציבות מסחרית מה שגורם לפחות השקעות זרות ולהיחלשות של המטבע בו יש אי יציבות. 
חוזקה של הכלכלה המקומית – כלכלות מקומיות מקבלות ציונים על ידי חברות שונות שתפקידן הוא לקבוע מהו חוזקם של משקים במדינות שונות. יש פרמטרים רבים שנלקחים בחשבון כשמדברים על חוזקה של כלכלה מקומית וזה משפיע כמובן על שער המטבע המקומי. כאשר האיתנות הכלכלית נפגעת כלומר היא יכולה לקנות פחות מטבע זר, זה כפי שציינו מצב של פיחות. אם הכלכלה המקומית מתחזקת זה כבר מצב של ייסוף, מצב טוב יותר למשק המקומי.
שמירה על מאזן תשלומים – יכול להיות מצב בו יש גירעון, מצב שגורם למוכרים להילחץ ולנסות למכור כמה שיותר בשוק המט"ח. מצב כזה הוא כמובן מצב שגורם לפיחות של המטבע וערכו של המטבע המקומי יורד אל מול מטבעות החוץ.

בישראל, השקל נסחר אל מול מטבעות אחרים כמו האירו, הדולר, לירה שטרלינג ואחרים. בעבר המסחר במט"ח בישראל היה מוגבל אך כיום, הוא מתנהל באופן חופשי ללא התערבות המדינה. המסחר והשימוש במטבע חוץ חשוב מאוד והוא כיום מרכיב משמעותי בכלכלתן של מדינות שונות. אומנם נגיף הקורונה הראה לנו שיכול להיות גם מצב של שיתוק חלקי במסחר בין מדינות אבל גם עליו העולם מתגבר והיקפי השימוש במטבעות חוץ רק צפויים לעלות ככל שיעברו השנים.

ניתן אם כן לראות שמה שמשפיע על מטבע החוץ הוא המצב הכללי המקומי, בין אם זה המצב הפוליטי ובין אם זה המצב הבטחוני כמו גם מאזן התשלומים וחוזקה של הכלכלה המקומית.

 
כתבות נוספות


 
 
קרדיטק
מטח
מוקד הזמנות ושירות: 03-6226100 | כל הזכויות שמורות © | תנאי שימוש | נגישות | אבטחה 
Hosted by spd.co.il
Creditech on Facebook Creditech on Google+ Creditech on LinkedIn Creditech on Youtube
 
Developed by Webnoise